Future Me / Don Boscoschool

Future Me: Vormgeven aan de Toekomst van Leerlingen

Future Me streeft ernaar dat iedere leerling het recht heeft om zijn, haar of diens eigen toekomst vorm te geven en te leven. Het programma helpt leerlingen hun toekomst te zien en richt zich volledig op de ontwikkeling van de leerling zelf—wie ze kunnen worden en welke mogelijkheden ze hebben. Door brede persoonsvorming via toekomstverbeelding ontdekken en onderzoeken leerlingen hun kracht en potentieel, zowel mentaal als fysiek. Via verschillende kunstdisciplines geven ze hier vervolgens uiting aan.

Kunst en persoonsvorming

In het Future Me programma staan belangrijke vragen centraal: Wie ben ik? Wat past bij mijn hart en kracht? Waar wil ik heen? En wat wil ik leren? Door deze vragen te verkennen, leren leerlingen bewust en krachtig te navigeren naar een door henzelf gewenste, positieve en realistische toekomst waarin werk, succes en geluk samenkomen.

Future Me werkt nauw samen met kunstenaars die worden gezien als experts in (toekomst)verbeeldingskracht en kunsttechnieken. Deze kunstenaars helpen leerlingen bij het vertalen van hun innerlijke wereld naar de buitenwereld. Hun authentieke manier van contact leggen, speelt een cruciale rol in het proces. Naast culturele competenties zoals creëren, onderzoeken en reflecteren, ontwikkelen leerlingen ook vakspecifieke doelen en vaardigheden zoals presenteren, samenwerken, leiderschap en concentratie.

Future Me kunst handen beschilderen Fonds Perspectief

Een uniek programma voor elke school

Het Future Me programma wordt altijd in samenwerking met de school ontwikkeld en vormgegeven. Het programma bestaat uit verschillende kunstdisciplines, waarbij leerlingen diverse stappen in hun ontwikkeling doorlopen. Iedere discipline begint met een persoonlijke ontmoeting met een kunstenaar, die deelt welke rol kunst heeft gespeeld in het ontdekken van hun eigen stem en talent.

 

Don Boscoschool Future Me

Future Me op de Don Boscoschool

Op de Don Boscoschool, een school voor speciaal basisonderwijs (SBO), merkte men dat veel kinderen weinig in aanraking komen met verschillende vormen van cultuuronderwijs. Future Me biedt hier een oplossing voor door leerlingen kennis te laten maken met diverse soorten kunst en cultuur.

Visie van de Don Boscoschool 

De Don Boscoschool wil creatief denken en doen stimuleren door het creatieve proces centraal te stellen en ruimte te bieden voor verschillende uitkomsten. Trots op eigen werk is belangrijk voor het zelfvertrouwen van de leerlingen. Daarom wordt er veel waarde gehecht aan de inzet van kunstenaars in de lessen en bij georganiseerde uitjes.

Resultaten van het Programma

Het tweede ontwikkeljaar van Future Me op de Don Boscoschool is met succes afgerond. Het programma begint steeds meer vorm te krijgen en de effecten worden zichtbaar. De meest prachtige werken en creaties van leerlingen tonen hun innerlijke potentieel. Daarnaast zien we dat leerlingen door het programma nieuwe ervaringen opdoen, hun talenten ontdekken, plezier maken en zichzelf op een nieuwe manier leren kennen.

Wilt u weten of uw stichting ook in aanmerking komt voor een bijdrage van Fonds Perspectief? Doe een Quick check op onze site.