Vrijwilligers van de Toekomst: Een nieuwe benadering van vrijwilligerswerk
In een tijd waarin het aantal uren dat mensen besteden aan vrijwilligerswerk afneemt en de druk op informele zorg en netwerken toeneemt, staat de manier waarop we vrijwilligers betrekken en ondersteunen onder druk. Traditionele vormen van vrijwilligerswerk vinden minder aansluiting bij de behoeften en mogelijkheden van de hedendaagse samenleving. Dit vraagt om een nieuwe benadering, waarin zowel organisaties als potentiële vrijwilligers op een vernieuwende manier met elkaar in contact komen.
Veel mensen hebben nog geen passende plek gevonden binnen een vereniging of vrijwilligersorganisatie. Tegelijkertijd worstelen organisaties met het vinden van nieuwe vrijwilligers die aansluiten bij hun visie en doelstellingen. De vraag is hoe deze twee groepen – de organisaties en de (potentiële) vrijwilligers – beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Een open houding van organisaties is daarbij essentieel. Zij moeten bereid zijn om vrijwilligerswerk op een andere manier in te vullen en nieuwe doelgroepen te omarmen.
De Ontdekkingsreis met Vrijwilligers van de toekomst
Om deze uitdaging aan te gaan, willen Vrijwilligers van de Toekomst, een initiatief van Welzijnskompas, minimaal 33 verenigingen en organisaties meenemen op een ontdekkingsreis. Deze reis heeft als doel om voor ieder van hen minimaal één nieuwe vrijwilliger te vinden en een uitdagende vrijwilligersplek te creëren, zonder dat daarbij onnodige druk wordt gelegd op de nieuwe vrijwilliger.
Tijdens de ontdekkingsreis nemen 3 tot 5 organisaties tegelijkertijd deel. Van elke organisatie sluiten twee afgevaardigden aan: een bestuurslid of MT-lid en een uitvoerder. De reis begint met een Kick-off, waar deelnemers kennismaken met de vrijwilliger van de toekomst. Na deze gezamenlijke start gaan de organisaties zelfstandig aan de slag. Ze leren de doelgroep beter kennen, kijken naar hun eigen organisatieprocessen en ontwikkelen strategieën om nieuwe vrijwilligers te werven. Gedurende dit proces blijven de organisaties met elkaar in contact via zogeheten ‘sprints’. De ontdekkingsreis wordt afgesloten met een gezamenlijke bijeenkomst, waarin ervaringen worden gedeeld en de resultaten worden besproken.
Een Duurzaam Netwerk
Na afloop van de ontdekkingsreis stopt het niet. De deelnemende organisaties blijven verbonden in een netwerk waarin ze onderling blijven samenwerken en samen nieuwe vrijwilligers blijven werven. Dit gebeurt op interactieve wijze via de website, sociale media en tijdens speciale evenementen, zoals vrijwilligersproeverijen. Bovendien zullen organisaties zichzelf presenteren in vlogs. Dit past beter bij de huidige tijd, waarin beeld en sfeer een steeds grotere rol spelen in communicatie, vooral voor jongere doelgroepen.
Een Toolkit voor de Toekomst
De inzichten en ervaringen die tijdens de ontdekkingsreis worden opgedaan, zullen worden gebundeld in een praktische toolkit. Deze toolkit helpt organisaties om ook na de ontdekkingsreis verder te werken aan het aantrekkelijker maken van hun vrijwilligersbeleid. De toolkit richt zich op het activeren van verenigingen en organisaties, het vergroten van expertise op het gebied van inclusie en diversiteit, en het delen van waardevolle ervaringen.
De bijdrage van Fonds Perspectief
Met de financiële bijdrage van Fonds Perspectief werd Vrijwilligers van de Toekomst geholpen het vrijwilligerswerk toekomstbestendig te maken, zodat zowel organisaties als vrijwilligers optimaal kunnen bijdragen aan een betrokken en veerkrachtige samenleving.